

Et forhøjet blodtryk betyder, at trykket i kroppens pulsårer er højere end det, der defineres som normalt. Et højt blodtryk belaster hjertet og kan medføre en øget risiko for at få slagtilfælde og blodpropper i hjertet. Man behøver ikke nødvendigvis at være præget af et forhøjet blodtryk hele tiden. Blodtrykket ændrer sig nemlig hos alle mennesker fra dag til dag og kan også ændres i løbet af dagen.
Hvorfor opstår forhøjet blodtryk?
Et forhøjet blodtryk kan opstå af flere årsager. For eksempel stiger blodtrykket ved fysiske anstrengelser og ved psykisk stress. Dette er dog normalt og sker hos alle mennesker. De fleste med et forhøjet blodtryk har ingen deciderede symptomer eller gener. Det skal dog behandles for at sænke din risiko for at få slagtilfælde, blodpropper eller hjertesygdomme. Blodtrykket kan både måles ved lægen og hjemme hos dig selv. Blodtrykket måles af et apparat, som du finder her.
Hvordan forebygges forhøjet blodtryk?
For at mindske et forhøjet blodtryk, er det i høj grad dig selv og din livsstil, som kan foretage den ændring. Den vigtigste faktor for at få mindsket blodtrykket er ved at stoppe med at ryge. Rygere er i høj grad udsat for blodpropper og ved at stoppe, halverer man risikoen allerede 1-2 år efter. Derudover bør man spise sund og varieret, da dit kredsløb belastes af overvægt. Dette indebærer at man skærer ned på salten. I takt med at spise sund og varieret kan motion også mindske forhøjet blodtryk.
Samtidig kan stress medføre et forhøjet blodtryk, hvilket du derfor bør undgå så vidt det er muligt. Noget andet du også bør undgå eller i hvert fald begrænse, er alkoholindtaget. For meget alkohol kan skade helbredet og samtidig øge blodtrykket. Derfor bør man drikke i de mængder, som sundhedsstyrelsen anbefaler, så risikoen for sygdomme eller forhøjet blodtryk mindskes.